Jurist mr. N. Wiersema | Niels - DOKK Advocaten Amsterdam

Jurist mr. N. Wiersema | Niels - DOKK Advocaten Amsterdam

Niels is afgestudeerd als jurist, privaatrecht met verdieping contractenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit na zijn afronding Intellectueel Eigendom in Dresden en IT recht aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

Hij durft de uitdaging aan te gaan. Met zijn internationale ervaring en uitwisselingen die zijn kijk op de wereld verbreden. Zeker ook succesvol sportief, als begenadigd semi professioneel wedstrijdzwemmer 12 jaar sinds zijn jeugd.

Neemt eerdere ervaring bij internationaal advocatenkantoor mee. Niels benadert zaken ‘hands-on’, in snelle en sympathieke toewijding voor de randstad en regio. Is geboren in Almere en opgegroeid in het hoge Noorden met de daarbij horende bevlogenheid voor de natuur elementen.

Bekijk hier het LinkedIN profiel van Niels:

Sfeerbeeld bij element lucht

Didam II: de gevolgen van handelen in strijd met de Didam-regels.

De Hoge Raad wijst in 2021 in kort geding arrest waaruit de Didam-regels voortvloeien. Een bestuursorgaan moet de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht nemen bij het aangaan en uitvoeren van privaatrechtelijke overeenkomsten. De Hoge Raad wijst in 2024 het Didam II-arrest, waaruit het gevolg van niet naleven van de Didam-regels blijkt. Een bestuursorgaan dat in strijd met de Didam-regels overgaat tot verkoop van een onroerende zaak, handelt onrechtmatig tegenover een potentiële koper die bij de verkoop geen gelijke kans heeft gekregen. Het bestuursorgaan kan op grond daarvan schadeplichtig zijn jegens de potentiële koper. Een overeenkomst gesloten in strijd met Didam-regels, is niet nietig of vernietigbaar.
Sfeerbeeld bij element lucht

Het gelijkheidsbeginsel en omgevingsvergunningen

In een recente zaak bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ECLI:NL:RVS:2024:2127) vraagt een inwoner een omgevingsvergunning aan om een tijdelijk gastenverblijf op zijn terrein te vestigen. De gemeente weigert deze vergunning, wat leidt tot een geschil. De inwoner stelt dat de gemeente zijn verzoek onterecht afwijst omdat ander vergelijkbaar verzoek in het verleden wel is verleend. Hij beroept zich op het gelijkheidsbeginsel, een rechtsbeginsel van behoorlijk bestuur. De rechtbank oordeelt dat geen sprake is van schending van het gelijkheidsbeginsel. De inwoner laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep bij de Raad van State.
Sfeerbeeld bij element lucht

Vluchtelingen opvangen onder de Omgevingswet; een evenwichtige toedeling van functies aan locaties

De Omgevingswet in 2024 introduceert een nieuw uitgangspunt: "een evenwichtige toedeling van functies aan locaties", dit ter vervanging van het oude principe van "een goede ruimtelijke ordening". Een recente uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland zet het beoordelingskader van dit nieuwe uitgangspunt uiteen. Het betreft een zaak over de verlening van een omgevingsvergunning voor de opvang van asielzoekers in een hotel.

Mediation

MfN-registermediator mr. dr. J.G.L van Nus | Anne

Anne van Nus is MfN-registermediator. Als alternatieve geschilbenadering, toenemend toegepast bij Rechtbank, Raad van State, Rechter-Commissaris, Autoriteit, College en Overheid. Zoekend naar natuurlijk evenwicht, wat goed luisteren vraagt van onafhankelijk mediator. Die passend, en zaaksafhankelijk een goed gesprek met creatieve dialoog bevordert. Hard op de inhoud, zacht op de persoon.

Teneinde touwen los te gooien, belangen boven water te krijgen en zo nodig te splitsen. Of juist ter verbinding knopen te leggen. Om transparant en integer, met een goed gevoel te vertrekken, veilig en wel.
Aarde element icon | vierkant
vuurtoren op eiland bij Durgendam

Direct juridisch
advies nodig

Wilt u onze periodieke nieuwsbrief ontvangen?

Vul dan hieronder uw gegevens in.