Intellectueel eigendomsrecht is een complexe materie.

Intellectueel eigendom advocaat: advies en uw IE rechten beschermen

Als ondernemer, artiest of particulier kom je vaker dan je denkt in aanraking met intellectueel eigendomsrecht. Ter illustratie, wanneer je een blog schrijft, dan komt daar – indien dit blog origineel is – van rechtswege automatisch auteursrecht op ten gunste van jou. Is het blog dat je publiceert niet origineel, dan is het mogelijk dat je een schending maakt op het intellectuele eigendom van iemand anders.
Intellectueel eigendomsrecht is een complexe materie waar mogelijke schadevergoedingen bijzonder hoog kunnen oplopen. Zeker wanneer er inbreuk wordt gemaakt op zaken zoals een patent of ander sterk beschermd intellectueel eigendomsrecht. Een intellectueel eigendom advocaat kan je helpen te voorkomen dat je in de problemen raakt en/of jou bijstaan wanneer iemand inbreuk maakt op je IE recht.
Lucht element icon | vierkant

Hoe kan een intellectueel eigendom advocaat helpen?

Een gespecialiseerde advocaat intellectuele eigendomsrechten kan je op verschillende manieren bijstaan. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste zaken die een intellectuele eigendom advocatenkantoor voor je kan doen:

Patent aanvragen bij Benelux bureau: als je patent wil krijgen op een uitvinding gaat daar een complexe procedure aan vooraf. Een gespecialiseerde advocaat kan dit in goede banen leiden en dit proces vlot afhandelen.

Adviseren rond intellectueel eigendom: een advocaat intellectueel eigendom kan je adviseren hoe jij je IE zo goed mogelijk kan beschermen en hoe je ervoor zorgt dat je geen inbreuk maakt op de intellectuele rechten van anderen.

Beschermen van jouw rechten: het is goed mogelijk dat iemand jouw intellectuele eigendomsrechten heeft geschonden. Dit zelf aanvechten is bijzonder moeilijk en de hulp van een competente advocaat hierin is essentieel. Aangezien dit vaak over grote bedragen gaat, heb je er alle belang bij om vlot een schadevergoeding te verkrijgen en de inbreuk te laten stoppen.

Voor wie is een intellectueel eigendom advocaat nuttig?

Onderneming

Als onderneming is de kans groot dat je (on)bewust werkt met (auteursrechtelijk) beschermde eigendommen. Denk maar aan machines met een design waar patenten op rusten of websiteteksten waar intellectuele eigendomsrechten op staan.

Het is eveneens mogelijk dat jouw onderneming meent de eigenaar te zijn van deze rechten, maar dat je per ongeluk een inbreuk pleegt op een recht of niet weet of er reeds een patent op bestaat. Een advocaat kan er ook voor zorgen dat jouw eigendomsrechten beter beschermd zijn door patenten aan te vragen en jouw merken te laten registreren.

Een intellectueel eigendom advocaat kan jouw onderneming bijstaan door te adviseren rond de IE problematiek en de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Indien nodig kan dit advocatenkantoor je ook assisteren om de belangen van jouw organisatie te verdedigen.

Artiest en freelancer

Onder andere artiesten en freelancers hebben er veel baat bij om een beroep te kunnen doen op een advocaat intellectueel eigendomsrecht. Het is een goed idee om wanneer je regelmatig uitingen maakt (zoals logo’s ontwerpt en blogs schrijft) dat je die uitingen eens door een advocaat laat bekijken. Daarnaast kan de advocaat je ook informeren over de mogelijke aansprakelijkheid die je kunt lopen.

Op die manier kun jij je beschermen wanneer iemand onrechtmatig gebruik maakt van jouw creaties en kun je jezelf maximaal beschermen. Daarnaast kan deze advocaat je ook proactief bijstaan wanneer je onbewust acties onderneemt die inbreuk maken op iemand anders’ recht. Zo kun je dure en tijdrovende rechtszaken en dadingen vermijden.

Particulier

Ook particulieren doen er in sommige gevallen goed aan om zich te laten adviseren door een intellectuele eigendomsrecht advocaat. Dit kan het geval zijn wanneer jij als particulier bepaalde zaken online wilt publiceren zoals foto’s van iemand anders. Zo ook wanneer je zaken wilt verkopen waar mogelijk bepaalde intellectuele rechten op rusten. Zo kun je zonder zorgen je hobby uitoefenen en weet je dat je juridisch sterk in je schoenen staat.

DOKK Advocaten uw intellectueel eigendom specialist
in Amsterdam (IJburg) en Groningen

Advocaat
mr. 
dr. 
J.G.L. 
van Nus|
 Anne

Meer over Anne:

Advocaat
mr. 
T.P. 
Tjeerdsma|
 Patrick

Meer over Patrick:

Advocaat
mr. 
K. H. K. 
Nuweif|
 Kamil

Meer over Kamil:

Direct juridisch
advies nodig

Wilt u onze periodieke nieuwsbrief ontvangen?

Vul dan hieronder uw gegevens in.